Rakyat Untuk Rakyat. Headline Animator

09 Disember 2011

Ketakutan Umno terhadap kaum Cina akan menyumbang kpd kejatuhannya


Moaz Nair
Harimau tidak akan menukar belangnya. Begitu juga UMNO. Dalam kes ini, pemimpin-pemimpin UMNO pada Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) tidak akan membersihkan semua 'dosa' mereka yang lalu untuk menjadikannya sebuah parti pilihan orang Melayu dan kaum lain dalam pilihan raya umum yang akan datang. Mereka menggunakan AGM bukan untuk bermeditasi atau bersifat introspektif mengenai kelemahan mereka sebagai sebuah parti politik, tetapi memilih untuk menjadikannya sebagai forum politik untuk menjatuhkan Pembangkang.


Ini adalah kekecewaan yang besar di pihak mereka. Mereka jelas meletakkan mod pertahanan –melindungi banyak isu yang melibatkan pemimpin-pemimpin mereka -peribadi, rasuah dan ketidakcekapan - memikirkan bahawa perwakilan adalah 'orang kampung bodoh ' yang datang untuk mendengar cerita dari pihak mereka. Mereka telah memandang rendah kecerdasan para perwakilan dan rakyat jelata.

Satu perwakilan dari Johor naik angin: "Kami bercakap tentang kisah-kisah lama. Kami mahu mempertahankan semua perkara walaupun kita telah melakukan banyak kesalahan. Kami tidak mengakui semua kesalahan yang dilakukan.Kami tidak mahu mengakui kesilapan kami. Ini bukan cara bagi UMNO untuk memenangi hati Melayu. Orang ramai tidak gembira dengan banyak perkara yang berlaku di negara ini. "

Ketua Pemuda Umno yang tidak popular

Bagi kebanyakan perwakilan, AGM UMNO sekarang lebih kepada retorik biasa - bangsa, agama dan apa yang dilihat sebagai atau 'ancaman' halus kaum-kaum lain kepada orang Melayu dan hak-hak dan keistimewaan mereka. Mereka lupa bahawa seperti orang Melayu, orang bukan Melayu juga mempunyai hak dan keistimewaan mereka di negara ini.

AGM nampaknya menggunakan platform bangsa untuk menumpaskan pembangkang mengenai isu-isu peribadi padahal pemimpin mereka sendiri lebih teruk. Mereka memilih untuk menafikan penentudalaman salah laku pemimpin-pemimpin mereka tetapi bertindak seperti orang-orang suci bersih yang beceramah di atas pentas untuk memukau para perwakilan bagi memikirkan bahawa UMNO adalah 'Tuhan' dan lain-lain adalah syaitan. Ramai penonton tidak yakin dengan retorik gila mereka.

Pemimpin Pemuda yang tidak popular dan pasukannya, seperti adat, telah menjadikan Pembangkang dan kumpulan-kumpulan sosial yang terpinggir dalam masyarakat sinonim dengan perkataan yang tidak elok. Rakyat tidak dapat memahami mengapa mereka harus membenci orang lain dengan menggunakan perkataan seperti 'pondan', 'anak haram' dan 'bapok'. Apakah yang telah dilakukan oleh orang yang 'dipulaukan secara sosial' ini untuk merosakkan Pemuda UMNO? Bolehkah ini menjadi produk pembiakan teruk bagi Pemuda UMNO?

Ketua yang dungu sendiri berusaha keras untuk menarik perhatian pemimpin tertinggi tetapi, malangnya, dengan cara yang sangat kasar dan bersedia. Dia tidak sedar bahawa masa depan dan peluangnya mendaki tangga politik UMNO sudah suram. Perwakilan dari Kedah berkata ini mengenainya: "Kalau dia bertanding untuk jawatan yang sama sekali lagi, dia akan kalah."

Mereka bercakap tentang survival Melayu dengan memikirkan bahawa hanya UMNO sahaja yang boleh mewakili orang Melayu. Mereka gagal untuk menyedari bahawa PAS telah menjadi sebuah parti yang lebih popular di kalangan orang Melayu yang muda dan berpendidikan. Mereka menyalak pada orang Cina menganggap mereka sebagai satu ancaman besar kepada orang Melayu apabila mereka sendiri bekerjasama dengan parti-parti MCA dan Gerakan Cina.

Hanya kerana Cina daripada DAP menerajui Pulau Pinang yang berkembang maju, mereka cuba menipu para perwakilan untuk memikirkan bahawa tidak lama lagi orang Cina akan menginginkan jawatan Perdana Menteri. UMNO tidak akan menerima hakikat bahawa Pulau Pinang tidak pernah mempunyai ketua menteri yang bukan orang Cina sejak Merdeka. Oleh itu, semua huru-hara pada AGM hanyalah satu kepura-puraan.

Menjadikan pihak pembangkang lebih kuat

Wakil-wakil pada AGM lebih suka untuk tidak menyentuh perihal politik wang, rasuah, kebocoran kewangan di semua peringkat tadbir urus dan pengurusan, keadaan ekonomi negara yang miskin, pemikiran feudal orang Melayu dan masalah sosial yang banyak dihadapi oleh bangsa Melayu. Ini, yang mengejutkan, adalah tidak penting kepada pemimpin-pemimpin parti dan perwakilan. Mereka lebih suka menggunakan retorik yang tidak bernilai diwarnai dengan emosi dan kebencian untuk orang lain. Dengan menghentam pembangkang tidak akan mengheret UMNO keluar dari pasir hanyut. Ia hanya membantu menjadikan pihak pembangkang lebih kuat.

Retorik mengenai ancaman Cina terhadap kuasa Melayu tidak akan berkesan. Rakyat Malaysia secara umumnya sedar bahawa tiada Cina atau India yang berminat untuk menjadi perdana menteri negara ini. Ia bukan merupakan cita-cita mana-mana orang bukan Melayu di negara ini untuk menjadi Perdana Menteri. Aspirasi sepenuh hati mereka adalah untuk melihat Malaysia sebagai sebuah negara yang tenang untuk dihargai semua orang. Biarlah orang Melayu yang berjaya dan soleh memimpin mereka.

Perwakilan dari Melaka berkata: "Kita perlu menghabiskan lebih banyak masa berdebat tentang bagaimana untuk menyelesaikan banyak masalah sosial yang dihadapi oleh orang Melayu dan bukannya mengutuk pembangkang atau orang-orang Cina. Dengan menyerang pembangkang, kita sebenarnya memberi kredit dan simpati yang lebih untuk mereka menggunakan platform kami. "

Cuma satu negeri yang mempunyai pemimpin Cina
AGM UMNO sekali lagi digunakan untuk menyinggung perasaan orang bukan Melayu. Seorang pemimpin Belia India Muslim UMNO dari Pulau Pinang naik angin, memarahi Ketua Menteri (CM) Pulau Pinang dengan semua perkataan cacian yang diketahui beliau. Beliau mesti terlupa bahawa Pulau Pinang juga di bawah CM Cina sejak Merdeka dan tidak ada sedikit masalah pun mengenai isu ini sebelum ini. Mengapa kini terdapat rengusan dan jeritan apabila majoriti umat Islam di Pulau Pinang selesa dengan Kerajaan Negeri yang ada sekarang?

UMNO benar-benar memberi gambaran yang salah kepada rakyat bahawa orang Cina akan mengambil alih negara ini jika UMNO lemah. Ini adalah satu teori yang pelik dan tidak berasas oleh penyebar khabar angin UMNO dan ia telah menyinggung orang-orang Cina yang MCA dan Gerakan sedang berusaha keras menarik undi bagi UMNO .

UMNO bakal kehilangan lebih banyak undi dalam pilihan raya umum akan datang bagi kenyataan tidak rasional ini oleh pemimpin-pemimpinnya yang bodoh. UMNO mengabaikan hakikat bahawa Malaysia adalah kini di tahap pembangunan ekonomi yang sangat besar kerana rajinnya orang Cina. Landskap bandar yang cemerlang di negara ini adalah sumbangan orang Cina kepada negara. Ekonomi negara sedang berkembang pesat kerana tekunnya orang Cina.

Orang-orang Cina tidak menyamar diri mereka untuk menjadi 'Melayu' atau ahli-ahli UMNO untuk mencapai kemajuan ekonomi. Ini bukanlah seperti yang dilihat sedang berlaku dalam UMNO. UMNO kini diambil alih oleh pseudo-Melayu menyembunyikan diri mereka sebagai orang-orang 'Asli'. Ini, kononnya, adalah lebih daripada ancaman kepada orang Melayu yang sebenar dan Orang Asli daripada Cina atau India yang bersahaja.

Pilihan raya umum akan datang kemungkinan besar akan menyaksikan pembangkang mengambil alih kerajaan dengan majoriti mudah. UMNO atau orang Melayu tidak mempunyai apa-apa untuk dirisaukan. Negara ini masih akan dapat melihat hanya satu negeri yang diketuai oleh CM Cina dan itu adalah di Pulau Pinang. Pulau Pinang telah secara tradisinya diketuai oleh seorang Cina dan kemajuan negeri ini berjalan lancar. Semua negeri-negeri lain di Malaysia dalam segala kemungkinan akan diketuai oleh CM Melayu atau Menteri Besar.

Jadi, dalam keadaan ini, akan adakah apa-apa perbezaan di antara status quo politik Barisan dan Pembangkang di negara ini? Satu-satunya perbezaan adalah bahawa pembangkang akan, lebih cekap, bertanggungjawab dan telus dalam tadbir urus negara, seperti yang telah dilihat di empat buah negeri yang sekarang ditadbir oleh mereka.

Orang Melayu moden sedar akan hal ini. Maka retorik tolol UMNO mengenai ancaman Cina atau DAP tidak bermakna sama sekali. Publisiti oleh UMNO ini akan membuatkan mereka kehilangan lebih banyak undi kepada parti pembangkang pada pilihan raya umum akan datang. Mereka telah gagal untuk memahami hakikat bahawa DAP bagi PAS dan PKR lebih kurang seakan-akan MCA dan Gerakan bagi UMNO, PAS dan PKR akan serupa dengan UMNO - mewakili orang Melayu majoriti. Seorang perwakilan dari Sabah tepat berkata: "Apabila kita adalah salah secara politik kita perlu diperbetulkan dan bersungguh-sungguh mencari jalan penyelesaian untuk memastikan bahawa kaum-kaum lain tidak tersinggung. Sistem dua parti merupakan petanda yang baik untuk negara ini. Ini adalah kesedaran untuk semua pihak. Pihak yang terbaik akan menjadi pilihan rakyat."

Bukan satu ancaman terhadap orang Melayu

Apakah perbezaan antara UMNO dan Pembangkang? Pembangkang amat bersemangat untuk membuktikan bahawa mereka boleh mengurus negara dengan lebih baik daripada UMNO - dengan keadilan, kecekapan, ketelusan dan kebertanggungjawaban. Mereka setakat ini telah membuktikan ini di empat negeri yang dikawal oleh mereka - Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan Kelantan. Mereka akan memastikan bahawa buku-buku laporan mereka ad infinitum disahkan sebagai 'baik' dalam laporan tahunan Ketua Audit. Apa yang menakutkan UMNO pada masa ini adalah bahawa ia akan kehilangan monopoli kuasa dan wang mereka.UMNO sedang mengusahakan politik monopoli apabila generasi sekarang rakyat Malaysia merasakan bahawa ia tidak betul. Orang ramai kini bersungguh-sungguh mengharapkan sistem dua parti bagi negara ini. Kemunculan Pembangkang satu rahmat untuk negara, seperti hari ini rakyat mempunyai pilihan. Mereka akan memutuskan parti mana yang patut memimpin mereka yang terbaik.

Retorik UMNO pada AGM atas ancaman Cina kepada orang Melayu benar-benar bersifat perkauman. Ia hanya menggambarkan betapa terdesaknya UMNO. Mereka telah menjadi resah melihat kejayaan Pulau Pinang di bawah kepimpinan baru, di mana walaupun orang Melayu menyokong pengurusan merendah diri tapi berkesan yang ditunjukkan oleh ketuanya. Bagi perihal itu UMNO bukan merupakan satu-satunya parti yang mewakili orang Melayu. PAS dan PKR mempunyai penyokong Melayu yang besar juga. Malah DAP hari ini mendapat undi Melayu yang besar bagi politik matang.

Jika orang Cina atau India tidak mengundi UMNO, mereka masih boleh mengundi untuk PAS atau PKR. Tiada perbezaan, semua pihak juga berangka mewakili orang Melayu. Apa yang mereka inginkan ialah orang Melayu berwibawa dan berakhlak mulia untuk menerajui negara, bukan oportunis yang masuk ke dalam politik untuk memperdaya rakyat dan memperkayakan diri masing-masing. Orang-orang Cina dan India, oleh itu, bukan ancaman kepada orang Melayu kerana mereka telah tinggal di negara ini selama bertahun-tahun dan memahami sensitiviti dan keadaan sosial negara. Tiada Cina atau India di negara ini berminat atau bercita-cita tinggi untuk menjadi Perdana Menteri - mereka tidak berminat. Mereka tahu bahawa persekitaran sosial yang sedia ada tidak memihak kepada mereka dalam majoriti orang Melayu Malaysia dan mereka tidak kisah sama sekali. Dalam konteks ini, mereka lebih bijak daripada UMNO untuk memahami keadaan.

Permainan hasutan perkauman

Pemimpin-pemimpin UMNO telah gagal untuk melihat bagaimana pemimpin-pemimpin dipilih dari kumpulan etnik minoriti di beberapa negara. Malaysia masih belum matang atau berubah ke dalam sebuah demokrasi seperti yang terdapat di Amerika Syarikat atau India. Barrack Obama, Presiden Amerika Syarikat dan Perdana Menteri India Manmohan Singh mewakili minoriti oleh kaum di negara-negara masing-masing dan mereka merupakan pemimpin kepada orang-orang kumpulan majoriti etnik yang lain.

Rakyat bersedia untuk menerima pemimpin dari kumpulan minoriti, kerana politik sebenarnya tidak berdasarkan kaum atau agama di negara-negara ini. Parti-parti politik yang membuat wang berdasarkan agama atau ketuanan bangsa jarang menang dalam pilihan raya. Mereka tidak akan berjaya jika bangsa atau agama digunakan untuk menipu keyakinan rakyat. Rakyat lebih matang dalam perkara ini.

Orang-orang Cina dan India di Malaysia tidak sedikitpun bimbang jika Perdana Menteri bukan dari kumpulan etnik mereka. Tidak juga mereka mempunyai sebarang cita-cita untuk mencipta Perdana Menteri dari kumpulan etnik mereka. Sebagai minoriti, mereka hanya mahu melihat sebuah kerajaan yang adil dan mereka tidak kisah bekerja di bawah pemimpin Melayu yang berkebolehan dan bersikap tegak.

Orang Melayu hari ini secara umumnya memahami persamaan politik ini. Biar UMNO sahaja bermain dengan permainan hasutan perkauman ini bahawa orang Cina bercita-cita tinggi untuk mempunyai perdana menteri daripada kumpulan etnik mereka dan Perlembagaan telah dipinda untuk mengelakkan ini daripada menjadi kenyataan.UMNO tahu bahawa mereka sudah berada di dalam pasir hanyut, jadi mereka berusaha keras untuk memegang apa-apa sahaja supaya mereka tidak tenggelam.

Malangnya, di Malaysia UMNO sentiasa menggunakan taktik menakutkan bagi menjauhkan orang Melayu daripada kaum-kaum lain. UMNO masih memberi tumpuan pada jenama kuno politik ini untuk terus hidup - gagal untuk memahami bahawa modus operandi ini kurang berkesan pada hari ini. Pemimpin UMNO mungkin telah berkembang untuk menikmati jenama politik ini hari ini. Tetapi orang Melayu muda di luar sana tidak berminat untuk menerima pakai pendekatan politik jenis ini dan dengan itu, mereka juga berpaling kepada PAS, PKR atau DAP untuk paradigma politik yang baru sepenuhnya. Oleh itu, hari ini UMNO kehilangan sokongan daripada orang Melayu muda.

Kita masih tidak bersatu

UMNO telah lupa sejarah negara bagi kesesuaian mereka sendiri atau mungkin mereka mempunyai ingatan sejarah yang terpilih. Kebanyakan orang Cina dan India hari ini - termasuk orang-orang yang datang dari negara-negara jiran sebelum dan selepas Merdeka - orang generasi kedua atau ketiga Malaysia. Mereka secara semulajadi telah berubah mewarisi sebuah identiti Malaysia. Dilahirkan dan dibesarkan di sini, mereka tidak menunjukkan kesetiaan kepada negara-negara nenek moyang mereka. Ahli-ahli politik UMNO lebih suka untuk menafikan fakta sejarah ini untuk memuaskan pengikut dan politik mereka.

Ia adalah pada tahun 1957 kita mencapai kemerdekaan. British bersetuju untuk memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu dengan syarat bahawa ketiga-tiga kaum utama boleh mengerjakan penyelesaian mesra untuk menegakkan perpaduan dan keharmonian di negara ini. Orang-orang Cina dan India diberi hak kewarganegaraan dan orang Melayu telah dikurniakan dengan hak-hak istimewa mereka seperti yang ditetapkan dalam Perlembagaan. Kebanyakan orang-orang pendatang dari China, India, Indonesia dan banyak kawasan-kawasan lain telah melahirkan anak di negara ini dan mereka semua telah ditakdirkan untuk tinggal di sini.

Sejak itu negara ini berkembang mempunyai pelbagai kaum. Dari segi politik, UMNO sebagai tulang belakang Barisan Nasional (BN) telah gagal untuk mencapai apa yang ideal untuk sebuah negara yang progresif selepas 54 tahun kemerdekaan. Kita masih dibahagikan dengan jenis sekolah yang dihadiri anak-anak kita, jenis sekolah-sekolah yang dimaksudkan untuk rakyat pelbagai kaum dan peluang yang diberikan kepada kumpulan-kumpulan etnik tertentu di negara ini. Ramai juga telah menyalahgunakan keistimewaan ini. Lebih banyak yang boleh dilakukan untuk negara jika dasar pendidikan kebangsaan benar-benar diukir untuk menampung semua rakyat Malaysia bersatu secara perkauman. UMNO telah gagal untuk menangani isu ini pada AGM.

Masalah politik dan ekonomi

AGM UMNO sekali lagi hati-hati berkenaan menangani masalah politik dan ekonomi yang dihadapi oleh negara disebabkan oleh kekurangan pemimpin-pemimpin yang berkeyakinan, berwibawa dan berpengetahuan di kalangan mereka. Mereka sekeras-kerasnya menafikan bahawa salah anggapan politik UMNO telah membuat ramai rakyat Malaysia masih berpecah-belah secara ekonomi oleh kaum dan agama. Mereka harus mengakui bahawa ahli-ahli politik UMNO telah mengecewakan negara dalam banyak cara - sosial dan ekonomi - dengan cara para-holistik mereka sendiri berurusan dengan banyak isu negara kerana agenda bangsa mereka yang berat. Anggapan yang salah ini perlu diperbetulkan tetapi pemimpin dan perwakilan pada AGM UMNO terlalu menghalang untuk membahaskan isu ini.

Mereka telah gagal mengambil perhatian bahawa pengundi hari ini telah menganggap parti-parti politik perkauman bukan lagi sebagai preskripsi yang betul untuk menyelesaikan masalah politik dan ekonomi yang dihadapi negara. Rakyat mahu melihat satu generasi yang selalunya akan memanggil diri mereka sebagai rakyat Malaysia – Bangsa Malaysia sebagaimana yang ditakrifkan oleh Mahathir dan bukan Melayu, Cina, India atau lain-ain. Mungkin, UMNO tidak suka tanggapan altruistik ini yang disebabkan oleh pendekatan sempit kepada politik perkauman.

Malangnya, masih terdapat beberapa ahli politik yang tidak menurut arus dalam UMNO yang masih memancing isu-isu perkauman dan agama yang sempit untuk terus berkuasa. Ini, tidak lagi laku, kerana persepsi umum rakyat Malaysia telah berubah. Generasi rakyat Malaysia sekarang mengutuk nada bangsa atau agama dalam politik, kerana mereka lebih suka podium neutral baru untuk meluahkan rasa tidak puas hati dan pandangan politik mereka.

Rakyat satu bangsa

AGM UMNO tahun demi tahun mengeja bangsa 'Melayu' sebagai bangsa yang pasti negara ini – walaupun kekaburan istilah ini kepada ahli-ahli antropologi. Ini adalah apabila perkataan 'Melayu' adalah ditakrifkan secara sewenang-wenangnya sehingga orang keliru dengan 'Melayu' yang betul dan yang menggunakan status 'Melayu' bagi faedah ekonomi dan politik.

Ia adalah licik untuk mengatakan bahawa generasi sekarang 'bukan Melayu' - yang dilahirkan dan dibesarkan di negara ini - perlu dianggap sebagai kelas kedua kepada mana-mana kaum lain di negara ini apabila mereka telah tanpa bantahan menunjukkan kesetiaan mereka kepada negara ini. Orang-orang ini telah belajar bahasa muktamad negara, kebudayaan dan kesetiaan mereka kepada Raja dan negara tidak boleh dipersoalkan. Hanya agama mereka mungkin berbeza dalam kebanyakan kes. Sekiranya agama menjadi batu penghalang bagi integrasi nasional?

Sememangnya, rakyat Malaysia dari semua kaum hari ini terlibat dalam sebuah negara orang-orang yang berkongsi nilai yang sama - menyumbang kepada kesejahteraan sosial dan ekonomi negara. Mereka telah melindungi negara ini terhadap unsur-unsur yang tidak diingini dan memperkaya negara daripada kumpulan negatif untuk membawa keamanan bagi semua. Ramai yang telah mengorbankan nyawa mereka untuk negara. Orang Melayu harus berterima kasih kepada orang-orang ini, dan begitu juga sebaliknya.

Maka semua rakyat Malaysia yang dilahirkan di negara ini hendaklah dianggap sebagai rakyat dalam satu bangsa. Ini, mungkin, adalah pendirian pembangkang sebagai bertentangan dengan jenama politik UMNO. Pembangkang seolah-olah melihat bahawa rakyat negara ini dari segi politik dan ekonomi boleh bekerjasama untuk melihat bahawa tiada lagi kepercayaan politik yang menaikkan kaum dan ekstremisme agama. Cauvinisme politik seperti yang diajukan oleh UMNO sebenarnya dilihat oleh rakyat jelata sebagai memberi manfaat kepada ahli-ahli politik yang laparkan kuasa. Ini tidak boleh diterima oleh generasi rakyat Malaysia sekarang.

Bertentangan dengan jenama politik UMNO, rakyat Malaysia mahu melihat semua orang diberi layanan yang sama tanpa mengira bangsa mereka, gabungan fahaman, agama atau politik untuk negara yang maju. AGM UMNO, malangnya, terlalu mendalam dalam retorik emotif bahawa mereka telah menjadi buta kepada realiti. Mereka tidak dapat melihat faedah dengan mempunyai semua kaum hidup dan bekerja bersama-sama dalam sebuah negara dipenuhi orang-orang yang setia kepada negara.

AGM Umno sekali lagi gagal mencapai jangkaan rakyat

Apabila rakyat sudah bersedia untuk sistem dua parti AGM UMNO masih merapatkan perspektif politik memegang monopoli politik. Mereka tidak melepaskan politik perkauman dan terus merujuk kepada bangsa-bangsa lain bukan sebagai 'orang yang dipilih'. UMNO telah gagal menyedari bahawa dasar pecah dan perintah -cara penjajah membendung bangsa - tidak akan lagi berkesan di negara ini kerana orang sekarang telah menjadi lebih bijak dan lebih mengetahui hak-hak asasi mereka sebagai manusia -terima kasih kepada tekanan dari kumpulan hak asasi manusia dan juga peranan Internet yang telah membuat dunia yang kita hidup dalam 'bebas' dan tanpa sempadan.

Daripada mempermainkan bangsa dan kesempitan, dan semata-mata mempertahankan hak Melayu AGM UMNO sepatutnya memberi tumpuan kepada golongan miskin - tanpa mengira bangsa atau agama di negara ini boleh diberi bantuan khas untuk meningkatkan kesejahteraan ekonomi mereka. Dasar ekonomi hari ini berdasarkan keperluan. Golongan kaya di kalangan semua kaum tidak perlu 'menongkat' tetapi golongan miskin dari semua kaum masih perlu.

Perangai UMNO adalah ia tidak suka kaum-kaum lain mempersoalkan hak-hak orang-orang Asli seperti yang ditetapkan dalam Perlembagaan tetapi ini tidak boleh diambil sebagai pasport oleh UMNO untuk menafikan kaum-kaum lain hak dan keistimewaan mereka sebagai rakyat Malaysia.

Masyarakat yang bertamadun tidak akan membiarkan hakikat bahawa terdapat 'beberapa yang dipilih' untuk dinobatkan sebagai orang-orang atasan.

Islam tidak akan membiarkan doktrin ini sama ada, kerana ia bertentangan dengan hak-hak asasi umat manusia.

AGM UMNO sekali lagi mengecewakan jangkaan rakyat terhadap parti untuk memimpin negara Malaysia yang berbilang kaum ke masa hadapan. Syukurlah kerana kita kini mempunyai sistem dua parti.

Malaysia Chronicle

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...