Rakyat Untuk Rakyat. Headline Animator

18 Disember 2010

Zionis Apco Terlalu Berpengaruh Kepada Umno-BN Menyebabkan Anwar Serta Tiga Ahli Parlimen Digantung

Ketua Oposisi menuduh firma pelobi antarabangsa pro Zionis-Israel, Apco Worldwide terlalu berpengaruh dalam pentadbiran kerajaan Umno-Barisan Nasional sehingga boleh menyebabkan beliau serta tiga ahli parlimen Pakatan Rakyat digantung selama enam bulan daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat.

Malah Anwar mendakwa Apco telah berbohong dalam surat penjelasannya kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan berhubung dakwaan kaitan konsep 1Malaysia dengan One Israel yang kedua-duanya diilhamkan oleh firma yang mempunyai pangkalan di negara Zionis itu.

“Mereka telah berbohong sebelum ini dengan mengatakan mereka tidak ada kaitan dengan rejim Israel. Di dalam surat kepada jawatankuasa hak dan kebebasan mereka mendakwa dihalang daripada memberi keterangan dan ini adalah satu pembohongan.

“Saya telah dituduh menjadi agen Yahudi jadi saya terpaksa membuktikan bahawa kerajaan Umno-BN lah yang sebenarnya mempunyai perjanjian dengan sebuah syarikat yang berpejabat di Israel dan mereka bukan sahaja menjalankan operasi perniagaan beiasa tetapi mempunyai kaitan dengan agensi perisikan Shin Bet,” tegas Anwar
.

Pada sidang media yang diadakan di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat di Tropicana pagi tadi beliau menegaskan sehingga kini Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak pernah menafikan peranan besar Apco dalam menasihati berkaitan aspek strategik dan sensitif komunikasi kerajaan Malaysia.

"Operasi mereka sebelum itu dikenali sebagai Mind Team Sd Bhd. Laporan Malaysian Insider mengatakan Apco menasihati Najib tentang 1Malaysia. Tiada penafian dari Najib tapi Apco nafi terbabit dengan Israel. Saya buktikan dokumen kaitan rejim Israel dengan Apco. Apa isunya? Isunya Umno tuduh orang lain agen Yahudi tapi mereka sendiri meterai perjanjian dengan Apco.

"Saya ulangi 12 tahun lalu sampai sekarang saya dituduh agen Yahudi. Umno guna kempen ini di kampung-kampung. Saya buktikan bahawa mereka guna bukan sahaja syarikat Yahudi tapi juga syarikat yang berpengkalan di Israel.

"Saya buktikan dalam jawapan kepada mereka, Apco Worldwide ditubuh sebelum Najib jadi Perdana Menteri," kata Anwar.

Turut hadir dalam sidang media itu termasuk tiga ahli parlimen terbabit - Azmin Ali, R Sivarasa dan Karpal Singh.

Berhubung tindakan pengantungan oleh Yang DiPertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia, Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berkata dakwaan ke atas Azmin yang dituduh membocorkan surat Apco kepada jawatankuasa adalah palsu malah dimanipulasi sebagai alasan untuk menghukum beliau.

"Dia (Azmin) tidak menyiarkannya pun. Apa Apco ini? Dewata raya ke? Bahkan Apco tidak ditegur kerana tidak dapat sertai jawatankuasa," kata Anwar.

"Mereka dakwa sebagai perunding komunikasi bebas tetapi mengapa Apco terlibat dalam politik negara? Saya mahu mereka hentikan kempen poltik kotor ini. Apco jangan bersekongkol dengan Umno dan mempertahankan rejim yang rasuah? Mereka harus jawab, harus bertanggungjawab, kerana sebab merekalah empat ahli parlimen digantung tanpa proses yang wajar," tegas Anwar lagi.

Beliau amat kesal dengan sikap berat sebelah Pandikar yang memihak kepada Umno-BN dengan mengenakkan hukum gantung tanpa diberi peluang membela diri.


SuaraKeadilan

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...