Rakyat Untuk Rakyat. Headline Animator

03 Disember 2010

Dakwaan Umno-BN Ibarat Sampah Hanyir, Busuk - Nik Aziz

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat menyifatkan dakwaan Umno yang memanipulasi kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung isu pelantikan Timbalan Perdana Menteri (TPM) ibarat sampah busuk berbau hanyir.
Beliau berkata, propaganda yang dimainkan media milik Umno itu menunjukkan mereka berhadapan situasi tenat dan tidak ada harapan untuk dipulihkan lagi.

“Permainan media telah digunakan dengan amat dahsyat di dalam memanipulasi kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Apa yang peliknya dengan budaya media milik Umno? ‘Islam plastik’ yang pernah saya tuturkan satu ketika dahulupun pernah dilaporkan sebagai ‘Islam Palestin”. Salah dengar dan salah lapor ialah satu budaya biasa dalam amalan media milik Umno,” katanya dalam kenyataan media kepada Keadilan Daily hari ini.

Sin Chew Daily pada 27 November lalu memutarbelit kenyataan Anwar dengan menyiarkan tajuk laporan wawancara bersama Anwar “Kit Siang jadi Timbalan kalau saya jadi PM” manakala Utusan Malaysia keesokannya turut menyiarkan laporan yang sama.


Menurut Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS, Pakatan Rakyat tidak pernah membuat apa-apa keputusan dan mengadakan sebarang perbincangan mengenai perkara ini.

“Hari ini, isu perlantikan Timbalan Perdana Menteri ini diolah sekali lagi oleh media milik Umno dengan begitu hebat. Lalu dijemputlah segala pemimpin-pemimpin Umno segenap lapisan untuk memberikan ulasan.

“Seolah-olah Umno satu-satunya parti yang mempertahankan Melayu, seolah-olah bangsa Melayu ini hanya akan berdaulat melalui keris tumpul Umno dan seolah-olah rebah Umno bererti rebahlah Melayu. Hanyir dan busuk sekali dakwaan-dakwaan sampah yang disebar luas ke dalam minda masyarakat pada hari ini,” katanya.

Mengulas lanjut, Nik Aziz turut mengingatkan rakyat di negara ini khususnya orang Melayu supaya tidak melupakan sejarah tanah air dan mengenali siapa pengkhianat bangsa dan agama sebenarnya.

“Lupakah kita bahawa Umno pernah menyerahkan kerusi Ketua Menteri Pulau Pinang kepada Gerakan sekalipun Umno yang mempunyai majoriti di Dewan Undangan Negeri? Di waktu itu, ke mana perginya ketuanan Melayu? Tersorok di dalam songkok tinggi Umno? Ketika itu, ke mana perginya professor-profesor bertaraf cendikiawan yang sibuk mengulas isu ketuanan Melayu pada hari ini?

“Peliknya apabila Tun Dr Mahathir (Mohammed) sendiri menggesa supaya dilupakan asal usul keturunan demi menjayakan 1Malaysia, tidak pula didesak untuk diusir keluar negara? Bukankah melupakan asal usul keturunan ertinya melupakan Ketuanan Melayu?” soalnya.

Apa yang penting menurut Nik Aziz adalah dasar dan jika dasar Islam, sesiapapun boleh menjadi pemimpin.

“Di Kelantan saya pernah mengeluarkan kenyataan berkali-kali bahawa Menteri Besar Kelantan boleh terdiri daripada seorang yang berbangsa Cina dengan syarat merupakan seorang muslim yang soleh.

“YB Lim Kit Siang atau sesiapapun boleh menjadi Timbalan Perdana Menteri bahkan Perdana Menteri sekalipun tidak mempunyai apa-apa halangan, syaratnya merupakan seorang Muslim yang soleh. Seorang Muslim yang soleh sekalipun bukan Melayu jauh lebih bermanfaat untuk negara ini dari seorang Melayu yang korup!” kata Nik Aziz.

Tegas Menteri Besar itu lagi, pendiriannya dari dahulu hingga sekarang tidak pernah berubah bahawa bangsa tidak mempunyai sebarang nilai di dalam Islam.

“Melayu, Cina atau India tidak pernah mempunyai sebarang nilai tambah di sisi Allah SWT melainkan dengan taqwa. Seorang yang berbangsa Cina tetapi bertaqwa kepada Allah SWT jauh lebih mulia dari seorang yang berbangsa Melayu tetapi hidup dengan rasuah, menindas, mengkhianat dan sebagainya.

“Sekalipun songkok setinggi tiga jengkal di kepala, tanpa taqwa kepada Allah SWT, ia tidak mempunyai sebarang nilai,” katanya.- ZulMamatPng

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...