Rakyat Untuk Rakyat. Headline Animator

05 Januari 2011

Isu Pelantikan SUK Selangor: Respons Sultan Perangkapkan Umno Dalam Permainan Sendiri

Parti Keadilan Rakyat merakamkan kesyukuran kepada Ilahi dan menjunjung kasih setingginya kepada DYMM Sultan Selangor yang telah memberikan perkenan menyerahkan kembali urusan perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) kepada kebijaksanaan Menteri Besar Selangor untuk mencari jalan penyelesaian yang terbaik dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Baginda memberikan perkenana ini selepas menyatakan pandangan bahawa Baginda tidak lagi mempunyai kuasa untuk menerima atau menolak pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) kerana kuasa tersebut ditarik daripada baginda oleh Umno ketika krisis Perlembagaan pada tahun 1993.

KEADILAN juga memberikan sokongan sepenuhnya kepada tindakan pihak Menteri Besar Selangor Tan Seri Khalid Ibrahim Khalid yang akan memanggil sidang tergempar DUN yang bertujuan untuk meminda Undang-undang Tubuh Negeri Selangor untuk mengembalikan kuasa pelantikan tiga pegawai eksekutif iaitu Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan dan Penasihat Undang-Undang Negeri kepada Sultan dan Menteri Besar.


KEADILAN berkeyakinan bahawa usaha mengembalikan semula kuasa perlantikan tiga pegawai eksekutif di atas kepada Sultan dan Menteri Besar adalah satu langkah konkrit untuk mengangkat kembali martabat institusi Raja berperlembagaan sebagaimana yang diputuskan sebagai Dasar Bersama Pakatan Rakyat.

Hakikatnya, kuasa perlantikan para pegawai yang dinyatakan di atas telahpun dihapuskan oleh UMNO di dalam pindaan perlembagaan yang dilakukan secara paksa pada tahun 1983 dan 1993 meskipun telah ditolak oleh Majlis Raja-Raja Melayu pada ketika tersebut.

Sesungguhnya, kemelut yang baru sahaja dilalui adalah gambaran jelas kegelojohan pihak UMNO dan para kuncunya untuk menggugat kedudukan Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan percubaan mengulangi semula tragedi rampasan kuasa Kerajaan Negeri Perak pada tahun 2008 yang lalu.

Krisis ini juga membuktikan bahawa sesungguhnya, demi meraih kuasa politik UMNO bersedia untuk melakukan apa sahaja meskipun dengan mengorbankan keluhuran perlembagaan dan undang-undang. Adalah jelas kepada kita bahawa UMNO kini sedang di dalam keadaan terhimpit dan menyedari hakikat bahawa mereka semakin hilang kepercayaan dari rakyat Malaysia seluruhnya.

Sesungguhnya, UMNO sudah lama hilang keyakinan kepada amalan dan proses demokrasi yang sebenarnya. Lantaran itu, demi mengekalkan kuasa mereka sedia mempergunakan apa jua slogan ‘1Malaysia’, ‘Ketuanan Melayu’, ‘Kedaulatan Raja-Raja’ dan sebagainya. Malah lebih buruk, UMNO bersedia mencemar dan memperalatkan apa jua institusi negara demi mengekalkan kuasa dan melindungi amalan rasuah dan pelbagai pengkhianatan yang dilakukan terhadap rakyat dan negara selama ini.

Sesungguhnya, KEADILAN ingin menjelaskan kembali komitmen kita untuk terus menegakkan keadilan berasaskan keluhuran perlembagaaan dan undang-undang negara yang ada dan memperjuangkan kepentingan semua rakyat Malaysia umumnya.

Dr Muhammad Nur Manuty
Ketua Penerangan
Parti Keadilan Rakyat

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...